Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

" Λαμπρός ο Εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας από το εν Πάτραις Παράρτημα της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων "


Με την ευκαιρία της Μεγάλης Γιορτής της Ορθοδοξίας, την Α΄ Κυριακή των Νηστειών, όπου η Αγία μας Εκκλησία γιορτάζει με πνευματική ευφροσύνη την “αναστήλωση των Αγίων και σεπτών Εικόνων”, τη νίκη δηλαδή της ορθοδόξου πίστεως έναντι των αιρέσεων, το εν Πάτραις Παράρτημα της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. κ. Χρυσοστόμου, προσκάλεσε ως κεντρικό ομιλητή, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Επιδαύρου κ. κ. Καλλίνικο, Βοηθό Επίσκοπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. κ. Ιακώβου, στην αίθουσα της Διακιδείου Σχολής Λαού Πατρών, το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: “Οι Εικόνες και «το κατ΄ εικόνα Θεού» ο άνθρωπος”.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Βυζαντινός Χορός «Νυν και Αεί» της Εταιρείας Προώθησης Βυζαντινού Πολιτισμού «Πορφύρα», υπό την Διεύθυνση του Χοράρχου – Πρωτοψάλτου κου Ανδρέα Τσιμάρα, ο οποίος απέδωσε με έναν ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο επίκαιρους εκκλησιαστικούς ύμνους.
Στη συνέχεια, η Πρόεδρος του Συλλόγου Θεολόγων, κα Δήμητρα Κόρδα-Κωτσάκη αναφερόμενη στο γεγονός της ημέρας προλόγισε, αναφέροντας πως είναι Μεγάλη και Αγία Κυριακή, η Α΄ Κυριακή των Νηστειών, κατά τον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς, όπου η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει τη νίκη κάθε ψεύδους, κάθε αναλήθειας, κάθε αιρέσεως και κάθε ψευδοθεού.
Και αυτό, σημαίνει Αγία νίκη της Παναληθείας. Την Κυριακή της Ορθοδοξίας εορτάζουμε την αναστήλωση των Ιερῶν Εικόνων, των οποίων το αρχέτυπο κάλλος, δείχνει στον άνθρωπο την πορεία για να φιλοκαλήσει τη δική του εικόνα. Η ορθόδοξος Εκκλησία διαφυλάσσοντας τη ζώσα Εικόνα του Θεού σε αυτόν τον κόσμο, διεφύλαξε τον Χριστό, ως άνθρωπο, αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο. Ο ίδιος ο Θεός έγινε άνθρωπος για να βρεί σ’ εμάς τους ανθρώπους την ζώσα Θεία Εικόνα, την οποία εμείς αμαυρώσαμε και παραμορφώσαμε με τις αμαρτίες και τα πάθη μας.
Στην πνευματική ζωή η κρίση φαίνεται καθαρότερα: Ο άνθρωπος που δεν έχει ξεκαθαρίσει τον αληθινό από τον ψευδή εαυτό του και κινείται επί τη βάσει του ιδίου θελήματος, ασυνείδητα κινείται στον χώρο της αιρέσεως. Ανταλλάσσει την φιλοκαλία του κατ’ Εικόνα (της μόνης Εικόνας που εκφράζει αληθινά τη φύση του) με μία επίπλαστη εικόνα αρετής, που όμως δεν προκύπτει από τις προϋποθέσεις της ορθόδοξης πνευματικής ζωής.
Η Πρόεδρος, επίσης, εξέφρασε ευγνώμονα αισθήματα στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. κ. Χρυσόστομο, για την παρουσία του στην εκδήλωση αλλά και για την γενικότερη συμβολή του στο Σύλλογο Θεολόγων. Στη συνέχεια, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ. κ. Καλλίνικος, αναφέρθηκε στα ιστορικά στοιχεία της εικονομαχίας και της αναστηλώσεως των ιερών εικόνων και μας παρουσίασε την θεολογία περί των ιερών εικόνων καθώς και την πορεία του ανθρώπου από το κατ’ εικόνα στο καθ’ ομοίωση. Δηλαδή, μας εξήγησε, γιατί η μνήμη αναστηλώσεως των ιερών εικόνων ονομάστηκε ως Κυριακή της Ορθοδοξίας, και γιατί οι ιερές εικόνες ταυτίστηκαν με την Ορθοδοξία.
Την εκδήλωση επισφράγισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. κ. Χρυσόστομος, ευχαριστώντας τον Ομιλητή για την άκρως θεολογικά και ιστορικά εμπεριστατωμένη ομιλία του. Ακόμα ευχαρίστησε την Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Θεολόγων για την ιδιαίτερα επιτυχή εκδήλωση.
Στην κατάμεστη αίθουσα παρευρέθησαν: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. κ. Χρυσόστομος, ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Γηροκομείου Πατρών, Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Χατζής, ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ομπλού, π. Νεκτάριος Κωτσάκης και πλήθος κληρικών. Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση: ο Βουλευτής Αχαΐας κος Νίκος Νικολόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Πατρέων κος Ανδρέας Καράβολας, ο Εκπρόσωπος του Δημάρχου Πατρέων, κος Χαράλαμπος Στανίτσας, Αντιδήμαρχος Διοίκησης & Επικοινωνίας, ο κος Αριστείδης Μπουχάγιερ, Περιφερειακός Σύμβουλος, ο κος Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, αρχηγός Παράταξης «Νέοι Άνθρωποι – Νέα Πόλη», ο κος Ηλίας Γκοτσόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος, ο κος Παναγιώτης Παπαγιαβής, Δημοτικός Σύμβουλος, η κα Άννα Σπηλιωτακάρα, πρώην Δημοτική Σύμβουλος, η κα Ευγενία Πιερρή, Προϊστάμένη Β/θμιας Εκπαίδευσης, ο κος Παναγιώτης Παπαθεοδώρου, πρώην Προϊστάμενος Β/θμιας Εκπαίδευσης, ο κος Ανδρέας Παναγόπουλος, πρώην Προϊστάμενος Α/θμιας Εκπαίδευσης, ο κος  Σπύρος Ψαρράς, Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Αχαΐας, ο κος Σωκράτης Νίκας και Παναγιώτης Μαρτίνης, Πρώην Σχολικοί Σύμβουλοι, ο Νομικός Σύμβουλος Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, κος Πέτρος Ρηγάτος και ο κος Άγγελος Τσιγκρής, Εγκληματολόγος – Πολιτευτής.
Την επόμενη μέρα 24 Μαρτίου 2013, Κυριακή της Ορθοδοξίας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελιστρίας Πατρών, τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος και ομιλούντος του Σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. κ. Χρυσοστόμου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. κ. Χρυσόστομος δεξιώθηκε πλήθος Θεολόγων στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Μητροπολιτικού Ναού εισπράττοντας την αγάπη και το σεβασμό όλων.
Πιστεύουμε πως η συμμετοχή των Θεολόγων ήταν αντάξια της εόρτιας ημέρας της Ορθοδοξίας, η οποία αφορά ένα μέγιστο γεγονός της ζωής της Εκκλησίας μας.


Η Πρόεδρος                                                             Ο Γραμματέας

Δήμητρα Κόρδα-Κωτσάκη                                    Χρήστος Μπαλάσκας



Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση:
Η Αξιότιμη Πρόεδρος του Παραρτήματός μας, κα Δήμητρα Κόρδα-Κωτσάκη, μετά των Δύο Αρχιερέων: του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλινίκου, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός Ομιλητής της Εκδήλωσής μας. 


Ο Βυζαντινός Χορός "Νυν και Αεί", της Εταιρείας προώθησης Βυζαντνινού Πολιτισμού "Πορφύρα"

Ο Βυζαντινός Χορός "Νυν και Αεί", της Εταιρείας προώθησης Βυζαντνινού Πολιτισμού "Πορφύρα"


Ο Γραμματέας του Παραρτήματος κος Χρήστος Μπαλάσκας,  ανακοινώνει το πρόγραμμα της Εκδήλωσης


Άποψη της κατάμεστης αίθουσας της Διακιδείου Σχολής Λαού Πατρών

Διακρίνονται ο ανεξάρτητος Βουλευτής Αχαΐας κος Νίκος Νικολόπουλος, και ο Πολιτευτής κος Άγγελος Τσιγκρής

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

" Εορταστική Εκδήλωση για την Κυριακή της Ορθοδοξίας την Α' Κυριακή των Νηστειών "




Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Μαρτίου και ώρα 19:00 στην αίθουσα της Διακιδείου Σχολής Λαού Πατρών, κατά την οποία θα
 ομιλήσει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ.ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ με θέμα:

 «Οι εικόνες και "το κατ΄εικόνα του Θεού" ο άνθρωπος»
 Την εκδήλωση θα επισφραγίσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρων 
κ. κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ 

Επίκαιρους εκκλησιαστικούς ύμνους θα ψάλει ο Βυζαντινός Χορός "ΝΥΝ ΚΑΙ ΑΕΙ" της
 εταιρείας προώθησης Βυζαντινού Πολιτισμού "Η ΠΟΡΦΥΡΑ" με χοράρχη τον
 Πρωτοψάλτη κ.Ανδρέα Τσιμάρα.


Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

" Προσκυνηματική εκδρομή της Π.Ε.Θ. Πατρών "



Προσκυνηματική Εκδρομή του εν Πάτραις Παραρτήματος της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, στα Μετέωρα – Γρεβενά – Λίμνη Πλαστήρα στις 02 & 03/03/2013, 
επιμέλεια της Αξιότιμης Προέδρου, κας Δήμητρας Κόρδα-Κωτσάκη

Το εν Πάτραις Παράρτημα της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, πραγματοποίησε 2ήμερη εκδρομή 02 & 03 Μαρτίου 2013, σ’ έναν τόπο ιερό Θεόκτιστο – Θεοφρούρητο, τα Άγια Μετέωρα, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο, μετά το Άγιον Όρος, Ορθόδοξο Μοναστικό Κέντρο του Ελλαδικού χώρου. Θαυμάσαμε το πέτρινο δάσος των θεόπλαστων βράχων, ένα από τα θαυμαστότερα και υποβλητικότερα γεωλογικά φαινόμενα του πλανήτη μας. Επισκεφτήκαμε την ευκολότερα προσπελάσιμη αγιομετεωρίτικη Ιερά Μονή του Αγίου Στεφάνου όπου είχαμε την ιδιαίτερη ευλογία να προσκυνήσουμε την τιμία κάρα του Αγίου Χαραλάμπους, η οποία επιτελεί πολλά θαύματα και στις μέρες μας.
Αξιοθαύμαστη η επιβλητική Τράπεζα, η οποία έχει μετατραπεί σ’ ένα πρότυπο σύγχρονο Μουσείο με εκθέματα τα αξιολογότερα κειμήλια της Μονής. Χειρόγραφα, μεταβυζαντινές εικόνες, χρυσοκέντητα άμφια και υφαντά, ξυλόγλυπτα, περίτεχνα έργα αργυροχοΐας κ.α. Επόμενος σταθμός μας η Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου (Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού), ένας ακόμη τόπος ιερός αναλλοίωτος και απαραβίαστος με ανάλογους ανεκτίμητους θησαυρούς της Ορθοδοξίας μας.
Θάταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο Μικρόκαστρο Κοζάνης, με την φιλοξενία της πολυσέβαστης και αγαπητής καθηγουμένης Θεολογίας Μοναχής. Μία Μονή γνωστή για το μεγάλο πενυματικό έργο που επιτελεί. Τα λόγια της Γερόντισσας Θεολογίας, παρηγορητικά αλλά και αφυπνιστικά έκλεισε με λόγια αγάπης προς όλους. “Για όλους μας υπάρχει μία πηγή δροσιστική. Υπάρχει μία γέφυρα που μας περνάει αντίπερα. Υπάρχει μία ζεστή αγκαλιά, που μας χωράει όλους. Είναι η μητρική αγκαλιά της Παναγιάς μας. Είναι η ελπίδα μας και η παρηγοριά μας. Ο λόγος της και η χάρη του Χριστού μετριάζουν την θύελλα των πειρασμών, μας διασώζουν απ’ τους κινδύνους της ζωής. Η μεσιτεία της αναχαιτίζει τη δίκαιη οργή του Υιού της για τα έργα των ανομιών μας. Ας πορσφεύγουμε όλοι σ’ αυτήν την χριστοφόρα αγκαλιά της”.
Εξαιρετικής σημασίας ήταν και η Λίμνη Πλαστήρα με το φράγμα της. Θαυμαστή για την κατασκευή της αλλά και το μεγαλείο της φύσης που εμπνεύστηκε ο Νικόλαος Πλαστήρας το έτος 1928. Ιδιαίτερα γραφικές οι πόλεις των Τρικάλων, της Καλαμπάκας και των Γρεβενών που είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε.
Πιστεύω πως ο καθένας βίωσε με τον δικό του τρόπο αρκετές ευκαιρίες επικοινωνίας του με το Θεό, τη φύση και με τους συνεκδρομείς του.
 «Εύχομαι στο μέλλον να επισκεφτούμε ευλογημένους χώρους εκκλησιαστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος».


                                                                                                Η Πρόεδρος
Δήμητρα Κόρδα – Κωτσάκη








Δείτε επίσης...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...